Sırt Kas Spazmı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Sırt Kas Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Sırt Kas Spazmı

Günümüzde hemen herkesin hayatının bir evresinde karşılaştığı sırt kası spazmları, çoğu zaman omuz ve sırt kasları sorunları ile gelişen ani bir ağrı şeklinde ortaya çıkar. Sırt kasları, örgü dokuyu andırır bir yapıya sahiptir ve alttan üste doğru çapraz kas grupları ile örülüdür. Sırt kas spazmı, bu bölgelerin çeşitli nedenlerle rahatsızlanması sonucu oluşur. Sırt kasları, üst ekstremiteleri (kolları) bedene bağlayan, üst kolların hareketleri ile ilgili kas grubudur. Sağ ve sol ekstremite şeklinde ayrılır. Sırt kaslarının gövdede yapışık olduğu bölge kalın ve yağlı bir tabakadan meydana gelir. Ayrıca sırt kaslarını hareket için uyaran sinirler de spazma maruz kalabilir. Sırtta meydana gelen spazmlar, aşağıdaki kas gruplarını ve sinirleri doğrudan etkiler.

Spazm Nedir?

Kaslarımız yağ dokusu ile iç içe çalışır. Yağ dokusu ısınınca kas liflerinin protein, laktik asit ve diğer güç üreten vitaminlerin kas dokularında toplanmasını sağlar, böylece güç üretilir. Beyinden gelen emirlerin aniden kas dokularına yaptırılmaya çalışılması, harekete hazır olmayan soğuk kasların yeterince protein, laktik asit ve diğer vitaminleri toplamaya fırsat bulamamasına neden olur. Bu durumda sinirler, kaslara striknin gibi uyarıcılar salgılar. Striknin ve benzeri maddeler, vücudun dış dünyaya karşı verdiği tepkinin ürünüdür. Gereğinden fazla striknin salgılanması kaslarda spazm olarak ortaya çıkar.

En Sık Spazma Maruz Kalan Sırt Kasları ve Sinirler

  • Musculus trapezius: Üçgen kas, sırtta en üstte bulunan kas grubudur. Kürek kemiğinin yukarı kalkmasını ve omzun çökmesini engeller.
  • Musculus latissimus dorsi: Sırt kas grubu, bedenimizdeki en geniş kas yapısıdır. Ana tırmanıcı kas grubudur ve yüzücüler ile kürek çekenlerde aşırı gelişir.
  • Musculus levator scapulae: Omuzun yük altında iken çökmesini engeller ve diğer kas gruplarına yardımcı olur.
  • Omurganın dışındaki ve içindeki sinirler: Sinirlerde meydana gelen spazmlar, sinir dokusunun baskı altında kalmasına neden olduğu için bu bölgede yoğun ağrı ve ateş meydana gelebilir.

Sırt Kas Spazmı Neden Oluşur?

Spazmlar; zorlanma, gerginlik, güçsüzlük, yaralanma ve üşütme gibi sorunlardan dolayı ani veya ağır seyirle meydana gelen kas lif ve sinir kasılmalarıdır. Bazen bu kasılmalar uzun süre kullanılmayan sırt kaslarında ani hareketler sonucu ortaya çıkarken, bazen de uykudan uyandıktan sonra ani hareketlerle meydana gelir. Sırtta meydana gelen spazmlar genellikle omurga çevresine bağlı kas gruplarında meydana gelir. Ayrıca omurganın dışında ve içinde bulunan sinir köklerinin gerilmesi de kas spazmlarının oluşmasına neden olabilir.

  • Su pH dengesi: İçtiğimiz suyun niteliği 7,5 pH civarında olmalıdır. Yüksekliği ve düşüklüğü asit ve alkalin seviyelerinin bozulmasına neden olabilir. Suda bulunan elektrolitin de yeterli düzeyde olması önemlidir. Elektrolit, verilen komutların sinir hücrelerine doğru şekilde iletilmesinden sorumludur. Yeterli elektrolit alınmayan kişilerin sırt kaslarında spazm meydana gelebilir. Aşırı spor yapanların kas spazmı geçirmesi, su kaybının neden olduğu elektrolit kaybıdır. Su ile kalsiyum, potasyum gibi elektrik iletkenleri de azaldığından sinirler tarafından tepki olarak striknin salgılanmasına ve spazm meydana gelmesine neden olur.
  • Kas ve sinirlerde gerginlik: Sırt kaslarımızı hareket ettiren sinirlerde sakatlık varsa, psikolojik bozukluklar ve yorgunluk anlarında kontrolsüz olarak sırt kaslarının kasılmasına ve kas spazmı geçirilmesine neden olur. Özellikle sabahları ve uzun süreli araba kullanımından sonra sırt kaslarını esnetirken yavaş hareket edilmezse spazm oluşumuna davetiye çıkarırsınız.

Sırt Kası Spazm Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu konuda en yardımcı araç sıcak su uygulamasıdır. Viskon yatak kullanmak, kalsiyum ve potasyum alımını artırmak, vücuda su takviyesi yapmak, masaj yaptırmak, ısınma hareketleri yapmak, kas ısıtıcı kremler sürmek spazmın ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. İki hafta boyunca geçmeyen ağrılar için hekiminize başvurmanız gerekecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bel Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Bel Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Hemifasiyal Spazm Belirtileri ve Tedavisi

Hemifasiyal Spazm Belirtileri ve Tedavisi

Spazm Belirtileri ve Tedavisi

Spazm Belirtileri ve Tedavisi

Bel Tutulması Kas Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Bel Tutulması Kas Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Kas Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Kas Spazmı Belirtileri ve Tedavisi