Bel Tutulması Kas Spazmı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Bel Tutulması Kas Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Bel Tutulması ve Kas Spazmı

Belimiz, omurilik ve omurlardan oluşan karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu yapı sadece kemiklerden değil, aynı zamanda kaslar ve sinirlerden de oluşur. Bel tutulması ve kas spazmı, beldeki kasların ani hareketlerle istem dışı kasılması sonucu ortaya çıkar. Bu durum bacaklarda meydana geldiğinde kramp olarak adlandırılır. Ağrı oldukça şiddetli ve yoğundur ve kişiyi tamamen hareketsiz bırakabilir. Kasların gevşeyerek eski haline dönmesi bazen günlerce sürebilir. Bel tutulması ve kas spazmı bazı kişilerde sık sık tekrarlanırken, bazı kişilerde hiç görülmeyebilir.

Bel Tutulması ve Kas Spazmı Kimlerde Ortaya Çıkar?

Bu sorunun oluşumunda ilk sırayı kilolu insanlar almaktadır. Kortizon içerikli ilaçlar kullanan kişilerin aşırı kilo alması nedeniyle bu sorun ortaya çıkabilir. Ayrıca sıcak ve nemli iklimlerde yaşayan insanlarda da sık görülmektedir. Bunun nedeni, kişilerin kas yapısının iyice gevşemesi ve özellikle akşamları havanın soğumasıyla kaslarda ani kasılmaların görülmesidir. Ayrıca bu bölgelerde yaşayan insanlar gece uyurken sıcaktan korunmak için kapı ve pencereleri açık tuttuklarından cereyanda kalma sonucu bel ve boyun tutulmasıyla sık sık karşılaşırlar. Gece bel tutulmalarından korunmak için ortopedik veya kaliteli viskon yataklar tercih edilmeli ve uyunan odanın mutlaka pencere ya da kapısı kapalı olmalıdır. Cereyandan korunmalıyız.

Kas spazmı, yaşlı insanlar ve sporcularda daha fazla görülür. Bunun nedeni, kas yapısı içinde bulunan laktik asit seviyesi ile ilgilidir. Laktik asit, süt şekerinin yıkımı sonucu ortaya çıkar. Kas dokusu içinde laktik asit çoğaldıkça ağrılar artar. Laktat enerji için gerekli iken, yıkım sonucu çıkan asit kas dokusuna acı verir. Bu durumda bel tutulması veya kas spazmı ortaya çıkar. Sporcularda aşırı yüklenme sonucunda laktik asit çoğalırken, yaşlı insanlarda sürekli laktik asit ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan laktik asit beldeki kaslarda spazm olarak kendini gösterir ve bel tutulmasına neden olur.

Bel Tutulması ve Kas Spazmı Neden Olur?

Kasların aşırı yorulması, fazla kullanılması ve soğukta bekledikten sonra aniden hareket ettirilmesi en önemli nedenlerdendir. Uzmanlar, vücudun belirli bölgelerinde ortaya çıkan felç hastalığının da ani üşütme gibi durumlardan kaynaklanabileceğini belirtmektedir. Kasların aşırı kullanımı, güçsüzlük ve kontrolsüz hareketleri beraberinde getirir.

Hastalık anında kullanılan bazı ilaçların kimyasal etkileri yan etki olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda hekiminize başvurmanız gerekir. Kimyasal etki sadece bel kaslarını değil, omurilik sinirlerini de etkileyebileceğinden kalıcı hasarlar ortaya çıkabilir. Özellikle kortizon içerikli ilaçlar hakkında bilgi edinmeli ve bilinçli bir hasta olmalısınız. Ayrıca ilaçlardan başka yoğun zehirli gaz solumak, uyuşturucu almak, alkol kullanmak da kas spazmlarına bağlı bel tutulmasına neden olabilir.

Sportif faaliyetlerin bel kasları ile doğrudan ilgisi vardır. Ters hareket olarak adlandırabileceğimiz hareketlerin yapılması, ısınmadan spora başlanması bel tutulmasına neden olabilir. Bununla beraber yerden ağırlık kaldırırken eğilerek değil, çömelerek ağırlığa ulaşmak ve dizlerimiz ile vücudumuzu kaldırmak belimize gelecek ağırlığı hafifletecektir. Sportif faaliyetler içerisinde özellikle mekik hareketinin bel üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bu etki, bel etrafında bulunan kasların zorlanması ve sinirlerin gerilmesi gibi durumları karşımıza çıkarır. Aşırı mekik çekmek, karın kasları ile bacak kasları arasında ödem oluşumuna, omurilikten bacaklara dağılan sinirlerin gerilerek ayak altlarında ağrı oluşmasına ve kuyruk sokumunda hasara yol açabilir.

Bel Tutulması ve Kas Spazmı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel tutulması ortaya çıktığında dikkatli bir şekilde yatak veya koltuk üzerine uzanmak gerekir. Kendiliğinden kaslarda gevşeme olmazsa belinize masaj yapacak birinin yanınızda olması gerekir. Öncelikle sıcak su torbası bel üzerinde bir süre tutulur. Daha sonra kas gevşetici krem ile belinize masaj yapıldığında ağrılarınız hafifleyecektir. Üç gün boyunca yapılacak uygulama sonucu geçmeyen bel ağrıları için hekiminize başvurmanız gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bel Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Bel Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Kas Spazmı İlaç Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kas Spazmı İlaç Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kalp Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Hemifasiyal Spazm Belirtileri ve Tedavisi

Hemifasiyal Spazm Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Kas Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Kas Spazmı Belirtileri ve Tedavisi